Confetti - accessible edge

With the first multibrand concept store for Confetti, Carbon Studio created a premium, but personal shopping experience. The store is a hub for the local community and offers an inspirational, rich sensory environment – the essentials for contemporary brick-and-mortar retail. The highly textured space has a modular design, made of a sustainable mix of re-used and easy-to-recycle materials.

Confetti is an upper-mid to premium mens’ multibrand store, a small, 250m2 department store frequented by the local fashionista scene. Because of its’ role in the local scene, hospitality is one of the main drivers for the design of the store. The owners run the store themselves, curate the collection and host on-site events. Hence, a well-equipped bar is positioned centrally in the space and serves as a hub for social encounters and personal service.

The spatial setup is a sequence of neutrally toned gallery areas and two large interventions - the curved terracotta wall and the blue zone – both with an amplified materiality and use of colour. The gallery areas are a toolbox of modular aluminium profiles and perforated sheets – easy to reconfigure. Additionally two high modular shelving units with vertical lighting are added to the gallery set

Over the years, the building had become a patchwork of several extensions and restorations. Especially the right side of the space is a clutter of walls, columns, staircases, etc. Now, a terracotta wall smoothly winds itself around the chaos and organizes the flow into the store.
Round shapes, ranging in scale from architecture to furniture details, create a soft flow through the store and balance the bare, highly textured materiality of the space.
Recycled and locally sourced materials are dominant in the design. For example, the wall-facing luminaires are recycled from suspended office ceilings and locally recycled, low-grade aluminium is used for the shelving. The curved wall is cladded with leftover lots of terracotta floor tiles - with the back side facing forward to hide mismatches, but also to amplify the textural qualities of the material. When new materials are used, they’re designed for reconfiguration to extend their life-cycle, and for easy separation to ensure after-life recycling.

Related projects

Olaf Hussein - curved gallery
COEF Eindhoven - an interior landscape
Ace & Tate Amsterdam
Lumi3re - commercial dadaism
Olaf Hussein HQ - continuous adaptation
Roladin - hospitality monolith
Formo Berlin - office laboratory
COEF Leiden - soft modernism